Tosunum Böreği Tarifi (Kütahya Yöresi ) Mercimekli Börek

Mercimekli Börek Tarifi
Tosunum Böreği
Haşhaşlı Börek
Çıtır Börek




Malzemeler

Hamur için;
4 su bardağı un
1 paket toz maya
1 kesme şekeri
1 bardak Haş haş ezmesi 
1 bardak tahin
2 su bardağı ayçiçek yağı
Tuz

İç harcı için;
1 su bardağı yeşil mercimek
2 orta boy kuru soğan
Kırmızı Pul Biber
Kara biber
Tuz
Ayçiçek Yağı

Hazırlanışı

İç harcının hazırlanışı;
Mercimek haşlanır, suyu süzülür. Soğan küp küp kesilip ayrıca yağda kavrulup içine tuz karabiber, kırmızı biber ve mercimek ile karıştırılır. 



Hamur'un hazırlanışı;
4 bardak un, 1 paket toz maya, 1 adet kesme şeker, 1 çay kaşığı tuz ve su ile karıştırılarak hamur kıvamına getirilir. Mayalanması için beklemeye bırakılır.

Mayalanmış hamuru 6 eşit parçaya bölünür. Tek tek bezeler açılır. Haşhaş, tahin ve çiçek yağı karıştırılır. Açılmış hamura bolca sürülür. 4 parmak eninde hamur dilim dilim kesilir. Dilimlenmiş hamurlar üst üste sarılır yeniden bir beze haline getirilir. Ve yeniden kalınca bir hamur açılır. 6 eşit parçaya bölünür. Her parçaya iç harcı konulup, rulo yapılır. Bu işlem diğer bezeler içinde tekrarlanır. Yağlanmış tepsiye dizilir ve fırınlanır. Afiyet olsun...

Kütahya usulü Tosunum Böreği
Tosunum nasıl yapılır?
Haşhaşlı börek Tarifi
Tahinli börek tarifi
Mercimekli börek tarifi

Yorumlar