Kütahya Yöresi, Tarhana Yapımı

Kütahya Yöresi, Tarhana Yapımı
Tarhana Nasıl Yapılır?
Evde Tarhana Yapımı
Kolay Tarhana Yapımı
Ev Yapımı Tarhana
Kütahya Tarhanası




Malzemeler

  • 5kg Kırmızı Biber
  • Yarım kg yoğurt
  • 1kg kuru soğan
  • 4 paket nane
  • Tuz
  • 1 paket kuru maya
  • Un




Hazırlanışı;

  • Biberler rondodan geçirilir. Kuru soğanlar rondodan geçirilir.
  • İçine yoğurt, nane, bir miktar tuz, maya eklenir. İyice karıştırılır.
  • Yaklaşık 15 kg un, yavaş yavaş katılarak karıştırılır.
  • Malzeme boza kıvamına gelince un katılması kesilir.
  • Üstü bir bezle kapatılır, bir gün beklenir. 
  • Ertesi gün, mayalanmış ve kabarmış olarak iyice yoğurulur. Her gün tadına bakılır.
  • Her gün yoğururken, cıvıksa un katılarak biraz daha koyulaştırılır.
  • Tarhana ilk önce ekşiyecek sonra tatlanacak. Hava durumuna göre yaklaşık, 1 hafta, 10 gün sürer.
  • Tatlandığı zaman gölge de temiz bir çarşaf üstüne hamur kıvamında parça parça bölünüp koyulur. Arada bir ters düz yapılır. Kuruma esnasında stilden geçirilir. 
  • Gölge de 1 gün çarşaf üstünde geçirilmiş tarhana kurutulur.

Afiyet olsun :)

Yorumlar